Wśród nas jest wielu łasuchów, którzy uwielbiają nie tylko słodycze, lecz także ciasta. Są tacy, którzy nie są wybredni i pochłaniają każde ciasto, jakie znajdzie się w zasięgu ich rąk. A są i tacy, którzy mają swoje ulubione ciasta. I najchętniej po nie sięgają. A po inne tylko wtedy, gdy nie ma wyboru.
Biszkopt w polskiej kuchni
Do najbardziej ulubionych ciast wśród Polaków należy biszkopt, gdyż można go jeść bez niczego, jak i nadziewać przeróżnym nadzieniem. Biszkopt stanowi również podstawę do przepysznych tortów. Do innych popularnych i chętnie konsumowanych ciast w naszym kraju należy sernik. To ciasto równie smaczne i równie popularne, gdyż oprócz ciasta posiada pyszny ser z bakaliami. W dodatku można go robić na różne sposoby. Zazwyczaj go pieczemy, lecz może być także gotowany lub robiony na zimno. Kolejnym uwielbianym przez Polaków ciastem jest szarlotka. Najbardziej pyszna jest ta ciepła podawana z lodami i z bitą śmietaną. Wielu uwielbia też karpatkę, a zwłaszcza masę z karpatki. Starsze pokolenie kocha makowce i keksy, a młodsze trochę mniej i woli rolady. Poza tym lubimy napoleonki, łasuchy, stefanki. Lecz większość z nas nie może jeść cist do woli, gdyż wszystkie są bardzo kaloryczne. Na przykład w 100 gramach ciasta biszkoptowego mieści się prawie 300 kalorii. Lecz mimo to często go pieczemy.
Jak upiec biszkopt?
Trudno podać jednoznaczny przepis, gdyż często pomiędzy przepisami są drobne rozbieżności. Lecz tylko drobne, bo podstawowe składniki zawsze są takie same. A więc, aby upiec biszkopt np. na blasze o średnicy 25 centymetrów potrzeba 7 jaj, 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kilka łyżek oleju. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej, lecz nie jest to warunek. Piekarnik trzeba rozgrzać do 170 stopni C. Dno blachy posmarować np. masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mękę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijać ze szczyptą soli. Gdy będą ubite dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać. Gdy będzie jednolita masa dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu dodajemy po łyżce mąki i mieszamy delikatnie masę. Ważne, aby nie zmieniać kierunku podczas mieszania. Na koniec ciasto należy wylać na blachę i piec około 40 minut. Czym jest ciasto biszkoptowe? Biszkopt to lekkie ciasto, które można przygotowywać dwiema metodami: na ciepło i na zimno. Biszkopt stanowi podstawę nie tylko do tortów, lecz również bardzo dobrze się sprawdza w przypadku ciast z galaretką i owocami sezonowymi.